Terug naar de resultaten
Te koop
geen

Appeldijk 3

4201 AE Gorinchem
Koopsom € 1.950.000,- k.k.

Omschrijving

Wonen in een stadspaleis midden in de schilderachtige vestingstad Gorinchem aan de Linge
In het oude centrum van Gorinchem bevindt zich dit uitzonderlijke stadspaleis uit 1735. De rijke burgers woonden in de mooie huizen aan de Appeldijk. Ooit was het een tegelfabriek en tot het einde van de vorige eeuw heeft het huis dienst gedaan als
...
Lees meer

Kenmerken

Soort object Woonhuis Bouwjaar 1735 Woonoppervlakte 305 m² Aantal kamers 9
Lees meer

Verkopende makelaar

Jim Reerink

Omschrijving

Wonen in een stadspaleis midden in de schilderachtige vestingstad Gorinchem aan de Linge
In het oude centrum van Gorinchem bevindt zich dit uitzonderlijke stadspaleis uit 1735. De rijke burgers woonden in de mooie huizen aan de Appeldijk. Ooit was het een tegelfabriek en tot het einde van de vorige eeuw heeft het huis dienst gedaan als kantoorboekhandel waarbij de huidige imposante pui dateert uit 1902. Inmiddels getransformeerd tot een unieke stadsvilla die zijn weerga niet kent. Gorinchem is een prachtige dertiende-eeuwse vestingstad dat op de grens van provincie Brabant en Zuid-Holland is gelegen. De stad wordt omringd door een prachtig groen en waterrijk landschap. Daarnaast heeft zij veel voorzieningen en ligt zeer gunstig ten opzichte van belangrijke steden zoals ’s-Hertogenbosch, Rotterdam, Den Haag en bijvoorbeeld Utrecht.

Dit tot in de finesse gerestaureerde rijksmonument draagt bij aan de rijke historie van de stad. In het gehele huis zijn diverse interieurdelen gerestaureerd waaronder het imposante stucwerk, de schouwpartijen, het houtsnijwerk in de trappartijen en de aanwezige deuren. In het stadspaleis is het aangenaam vertoeven door het consistent aangebrachte kleurenpalet, de moderne gemakken en het uitzonderlijk hoge afwerkingsniveau waarbij een goede mix is gevonden tussen de wensen van nu en de bouwkunst van weleer. Hoogtepunt van de stadsvilla is het werkelijk unieke trappenhuis met rijkelijk gedecoreerd stucwerk en de aanwezige lichtkoepel die eenieder aangenaam zal verrassen.

Indeling bel-etage
De Appeldijk zelf is de mooiste straat van Gorinchem, met bijzondere grachtenpanden en de sfeervolle ligging aan de Linge. De entree bevindt zich in de imposante glazen pui uit 1902. Aan de voorzijde bevond zich over de gehele breedte de kantoorboekhandel met in het midden de entreepartij. Bij binnenkomst komt u via een aantal traptreden in de hal, gelegen op de bel-etage. Aan weerszijden van de entreehal treft u de voormalige winkelruimten aan die prachtig zijn getransformeerd naar twee multifunctionele ruimten. Eén is in gebruik als gastenkamer met badkamer en de andere als kantoor. Beide kamers beschikken over een bibliotheek en prachtige vide, uitkijkend op de rivier.

Als u doorloopt vanuit de entreehal treft u aan de linkerzijde de woonkamer met een prachtig schouw en een met seizoenen gedecoreerd plafond met uitzicht op de stadstuin. Aan de rechterzijde een monumentale trappartij en aansluitend een heerlijke leefkeuken die van alle moderne gemakken en inbouwapparatuur is voorzien en aansluit op het balkon. Via een imposante bordestrap komt u in de – goed op de zon georiënteerde – groene stadstuin.

Indrukwekkend trappenhuis
De verdiepingen van dit stadspaleis worden ontsloten door een van de meest indrukwekkende trappenhuizen die in Nederlandse stadskastelen voorkomt. Door de lichtkoepel en het aanwezige weelderige stucwerk is het een feest om deze ruimte te betreden. De stucdecoraties bevatten verschillende mythologische figuren en taferelen. Het is een heerlijke plek om in een serene stilte tot rust te komen, een boek te lezen of er zelfs eentje te schrijven. Stelt u zich eens voor; slechts een select gezelschap heeft in de afgelopen honderden jaren een glimp mogen opvangen van deze verborgen schoonheid.

Indeling eerste verdieping
Op de eerste verdieping treft u de master bedroom met kleed- en badkamer en suite. Door het gebruik van hoogwaardige materialen, een uniek interieurdesign en prachtige schouw, waant u zich dagelijks in een atmosfeer van een boutique hotel. Verder vindt u een tweede slaapkamer, badkamer, derde slaapkamer of fitnessruimte en vierde (slaap)kamer met pantry welke naar eigen inzicht te gebruiken is.

Indeling tweede verdieping
Via de trap komt u op de tweede verdieping. Leuk detail; hier is een prachtig inpandig balkon of loopbrug in het trappenhuis. Vanaf deze positie heeft u een fenomenaal zicht op zowel de lichtkoepel met stucwerk als de eerste verdieping van het trappenhuis. Aan de straatzijde vindt u een aantal personeelsvertrekken uit vervlogen tijden die momenteel worden gebruikt als opslag. Tevens is er een monumentale zolder die toegang geeft tot het dak waar u om de lichtkoepel heen kunt lopen en over de rivier de Merwede uit kan kijken. De voorzolder (tuinzijde) is geheel authentiek gebleven en bevat een uniek en authentiek afwateringsysteem voor het dak, een zogenaamde Keulse goot als ook het oude wasophangsysteem met balken.

Souterrain
De gevel aan de voorzijde doet niet direct vermoeden dat er onder de beletage een groot souterrain bevindt. De achtergevel onthult dit daarentegen wel. Aan de achterzijde, onder de bordestrap van de bel-etage, bevindt zich een toegangsdeur tot de gewelfde gang. In het souterrain zelf is nog een oude kluis aanwezig die momenteel dienst doet als wijnkelder. Verder is er een lounge gecreëerd en is er voldoende ruimte voor het uitoefenen van hobby’s. In het souterrain is voldoende daglicht aanwezig.

Tuin & ‘Mancave’
In de sierlijke ommuurde stadstuin heeft u de unieke mogelijkheid tot het parkeren van 3 auto’s. Twee onder de carport en één in de ultieme droomgarage. Uiteraard is deze mancave – of showroom - ook goed te gebruiken voor allerhande andere doeleinden zoals een kantoor, privé galerie of atelier. De tuin wordt afgesloten door een robuuste schuifpoort en wordt ontsloten via de Appeldijk.

Historie
In het midden van de 17de eeuw was op het terrein aan de Appeldijk, waar het huis nu staat, de tegelbakkerij van Jacob Wijtmans gevestigd. Hij wist in 1633 van de vroedschap van Gorinchem voor tien jaar het alleenrecht verkrijgen om tegels te produceren.

Bijna een eeuw later liet Martinus Pompe, behorend tot het stedelijk regentpatriciaat een voornaam huis bouwen met ornamenten in de Lodewijk de XIV-stijl. Het werd een dubbel herenhuis met een vierkante plattegrond, een souterrain, twee woonlagen en een zolder. De dakpartij bestaat uit twee langskappen met voor en achter een dwarse kap.

Destijds werd gekozen voor een hogere parterre vanwege de hoge waterstanden die niet goed beheersbaar waren. De gevel en het bordes dat ooit aan de Appeldijk moet hebben gestaan is vergelijkbaar met het ontwerp van de huidige achtergevel. De jugendstil voorgevel is inmiddels onderdeel geworden van de geschiedenis van het huis als ook de rijksmonumentale status.

In de periode 1736-1901 was ‘Huize Pompe' een particulier woonhuis, met een korte onderbreking in 1881/82 toen het dienst deed als hotel. Na 1901 werd het huis ingericht tot winkel en bedrijfsruimte, maar sinds 1996 heeft het zijn oorspronkelijke bestemming als woning weer terug. Het pand heeft nog steeds ook een winkelbestemming.
Overdracht Status Beschikbaar Koopsom € 1.950.000,- kosten koper Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Woonhuis Soort woning Grachtenpand Type woning Tussenwoning Kwaliteit woning Luxe Bouwjaar 1735 Bouwvorm Bestaande bouw Ligging Aan rustige weg, in centrum, in woonwijk, vrij uitzicht, open ligging en aan vaarwater Indeling Woonoppervlakte 305 m² Perceeloppervlakte 539 m² Overige inpandige ruimte 172 m² Externe bergruimte 40 m² Inhoud 3030 m³ Aantal kamers 9 Aantal slaapkamers 5 Aantal woonlagen 2 woonlagen en een kelder en een zolder Buitenruimte Tuin Achtertuin Kwaliteit tuin Verzorgd Parkeergelegenheid Garage Vrijstaand steen, voor 3 auto's Overig Permanente bewoning Ja Bijzonderheden Monumentaal pand, monument en beschermd stads- of dorpsgezicht Onderhoud binnen Uitstekend Onderhoud buiten Uitstekend Huidige bestemming Wonen - werken Kadastrale gegevens Gemeente Gorinchem Sectie C Perceelnummer 4616 Oppervlakte 47 m² Eigendomssituatie Volle eigendom Kadastrale gegevens Gemeente Gorinchem Sectie C Perceelnummer 4617 Oppervlakte 492 m² Eigendomssituatie Volle eigendom
Route van naar Appeldijk 3, 4201 AE Gorinchem

Brochure

Gebruik het onderstaande formulier om de brochure van deze woning te downloaden.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Contact

Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Brochure

Bedankt voor uw interesse. U ontvangt de brochure per email.

Contact

Bedankt voor uw reactie. We zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.