Terug naar de resultaten
Te koop
geen

Windgatseweg 18

3235 NX Rockanje
Vraagprijs € 4.500.000,- k.k.

Omschrijving

For English version see below

Rockanje is een mondaine badplaats in Zuid-Holland. De eeuwenoude historie en de verbinding met de natuur, maken Rockanje nog immer een geliefde vakantiestek. Op een half uur afstand van Rotterdam en op een uurtje van Breda is hier ongekende rust en ruimte te vinden, aan één van de prachtigste Noordzee-stranden die

...
Lees meer

Kenmerken

Soort object Woonhuis Bouwjaar 1937 Woonoppervlakte 670 m² Aantal kamers 12
Lees meer

Verkopende makelaar

Jim Reerink

Omschrijving

For English version see below

Rockanje is een mondaine badplaats in Zuid-Holland. De eeuwenoude historie en de verbinding met de natuur, maken Rockanje nog immer een geliefde vakantiestek. Op een half uur afstand van Rotterdam en op een uurtje van Breda is hier ongekende rust en ruimte te vinden, aan één van de prachtigste Noordzee-stranden die Nederland rijk is.

Landgoed Strypemonde
In de volksmond domweg Stryp genoemd; het Landgoed Strypemonde geniet grote roem in Zuid-Holland en daarbuiten. Dit uitzonderlijke landgoed is vernoemd naar de kreek die hier eens stroomde, de Strype. De opdrachtgever en eerste bewoner van dit landgoed, had werkelijk een droom voor ogen. Gevarieerde natuur met vele exoten en een buitenhuis die qua architectuur de vernieuwing van die tijd voorstond. De ligging van het jachthuis op de oude zeedijk, de St. Pietersdijk, geeft een prachtig weids uitzicht over de door J.D. Zocher ontworpen landschappelijke tuinen. Het geheel is gelegen op Westelijk Voorne tussen de natuurgebieden Voorne's Duin (circa 1.000ha) en Zuidhollandsch Landschap (circa 750ha). Het huis en de tuinen liggen ingebed in de eiken- en beukenbossen van Het Windgat, van origine een hakhoutbos aangelegd in 1845 en nu één van de laatste loofbossen van dergelijke omvang in de provincie Zuid-Holland. Het landgoed is onder de NSW gerangschikt en heeft een omvang van 100 hectare met een kerngedeelte van circa 20 hectare. Dit gedeelte is nu te koop.

Het huis, gebouwd als Jachthuis, is een waar icoon. Binnengekomen waan je je in een andere tijd, omdat het interieur –die tevens ontworpen werd met het exterieur, zo vormde het ontwerp één geheel- zoveel authentieke details bevat. Zo zijn de Gispen-lampen in opdracht van de familie ontworpen. Maar een hoogtepunt is wel de gebeeldhouwde arend die prijkt op de gecanneleerde trappaal, van de hand van de kunstenaar J.C. Altorf, met wie de opdrachtgever een warme band had. De architect van de woning is Jetze Willem Janzen, een naam die in één adem wordt genoemd met bijvoorbeeld Wils en Rietveld, als één van de meest impactvolle architecten van de jaren 20. Hij ontwierp Strypemonde in de stijl van de Amsterdamse School. De sfeer van het Jachthuis is, door de jaren heen, gelijk gebleven terwijl het huis qua voorzieningen zonder meer met haar tijd is meegegaan; isolatie en dubbele beglazing, en volledig vernieuwde cv-installaties in combinatie met de gietijzeren radiatoren.

De entree van het Jachthuis wordt gesierd door een schitterende rode en groene beuk. Ervaar de statigheid van het jonge Rijksmonument, maar vooral de invloed en betrokkenheid van de bomen en beplantingen van deze indrukwekkende Historische Buitenplaats.Indeling
Van oorsprong kende de woning een gescheiden indeling voor personeel enerzijds, en de eigenaar anderzijds. De dienstingang was via de toenmalige stookruimte en was middels een deur in de centrale gang gescheiden van het privégedeelte. Het personeelsgedeelte omvatte de garage, de stookruimte, een werkkast, een W.C. en het wildhok (tevens van buiten toegankelijk). Op de verdieping bevond zich een appartement met een woonkamer en twee slaapkamers. Tevens bevonden de kolenberging en kruitkamer zich in dat deel van het huis.

Begane Grond
Het landhuis bestaat uit een langwerpige, uit drie rechthoeken samengestelde plattegrond met een geglazuurde Hollandse pannen gedekte daken. Onder het gehele pand bevindt zich een kruipruimte. De voordeur is een fraaie toogdeur die centraal is geplaatst in de voorgevel; een soortgelijke deur bevindt zich in de achtergevel. Bij binnenkomst treft u een schitterende hal waaraan zowel deze voor- als de achterdeur uitkomen. De centrale hal vertakt zich in vier richtingen, als ware het een kruis. De korte as verbindt voor en achtergevel en biedt een doorkijk door het huis, de linkervleugel van de gang geeft toegang tot de keuken, eetkamer en de dienstvertrekken. De rechtervleugel geeft tevens toegang tot een slaapkamer, een werkkamer/bibliotheek (dit waren van oorsprong twee slaapvertrekken) op de parterre en de woonkamer.

De hal heeft een vide geopend naar de voordeur en is links verbonden met een ondiepe gang naar de dienstwoning, waaraan ook trappenhuis en eetkamer grenzen. Aan de rechterzijde leidt de gang naar de meest indrukwekkende kamer die dit huis rijk is; de woon- annex jachtkamer. De echte blikvanger hier is de enorme openhaard. Door de omvang zit men waarlijk in de haard in plaats van erbij. De gemetselde halfronde schouw met een zich verjongende schouwmantel onder een brede boezem van staal, waarvan de vorm is geïnspireerd op de boeg van het V.O.C.-schip de Eenhoorn, een knipoog naar de marine connectie van de opdrachtgever. Een magnifiek object in deze jachtkamer.

Een deur in de zitkamer vormt de verbinding met de oorspronkelijke badkamer, die in vrijwel originele staat bewaard is gebleven. De badkamer, met betegelde vloer en wanden is voorzien van een zwarte badkuip met de originele kranen, een zwarte wastafel en een eivormige plafondlamp. In de linkerwand van de naar achteren lopende gang bevindt zich een boogvormige doorgang naar de garderobe met betegelde vloer, tegellambrisering en garderobekasten. Deze originele tegellambrisering is tevens weer één van die prachtig bewaard gebleven details, waar de architect zoveel zorg aan heeft besteed.

Hal en gangen zijn evenals de overige ruimtes voorzien van een houten vloer. De gang naar de woonkamer is aan halzijde afgesloten door een dubbele deur van staal en glas. Aan weerszijden van deze gang bevindt zich een rechtgesloten, onder een korfboogvormig bovenlicht staande deur naar de bibliotheek en een eveneens rechtgesloten deur naar een slaapkamer. De bibliotheek bevat nog de originele boekenkasten en ossenbloedkleurig houtwerk. De sobere woonkamer is vanuit de gang te betreden via een sobere, onder een korfboogvormig bovenlicht met radiale roeden staande deur. De woonkamer heeft een met balken verstevigd plafond.

Eerste etage
De prachtige trap vanuit de hal leidt naar de vide en overloop. Op de etage bevonden zich oorspronkelijk 6 slaapkamers, thans samengevoegd tot 4 kamers en een badkamer. Op de overloop is een luik met schuifladder die toegang geeft tot de bergzolder.

Vanuit de jachtkamer op de begane grond een originele handgemaakte houten wenteltrap die leidt naar de bovengelegen ‘Heerenkamer’, een ruime zolderkamer. Deze kamer is enkel toegankelijk via deze trap. In deze kamer bevindt zich ook de rookkast in het rookkanaal van de schouw. De trap wordt afgesloten door een lage deur in een boven het trapgat gebouwde, gesloten houten kajuit met een gewelfde wand.

Kortom een bijzonder huis op een extraordinair landgoed
De Amsterdamse School is een uitvloeisel van het expressionisme. Dat is ook weer goed terug te zien in dit object. Met door de natuur ingegeven vormen, rondingen en kleuren; alles aan het ontwerp is vol fantasie en boordevol nautische verwijzingen. De stijl is nog immer actueel, de lijnen vervelen nooit.

Dit landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de situationele en de architectuurhistorische waarde.

 

  • Het jachthuis is van cultuurhistorische belang als een goed voorbeeld van een bijzonder type huis en als een belangrijk onderdeel van een gebied dat een bijzonder landschappelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt;
  • Het jachthuis heeft architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteiten van het ontwerp van zowel het in- en het exterieur, die een sterke samenhang hebben. Het huis is tevens van belang als een representatief werk uit het oeuvre van architect Janzen;
  • Het jachthuis heeft situationele en ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang met omringende landschap en de bijgebouwen;
  • Het jachthuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van zowel het exterieur als het interieur.

Estate "Strypemonde"
This exquisite hunting lodge with surrounding lands is a prime example of an Amsterdam School architecture. With vast, landscaped terrains and access to the surrounding forests and seashores, it is a property that impresses greatly. The manor has 12 rooms and 670m2 of living space. The monumental status of the house ensures its character lives on for decades to come. The adjacent stables, meadows and riding grounds make it a horse-enthusiast dream. Under 30 minutes by car from Rotterdam yet so serene and peacefully calm, a great opportunity for lovers of The Great Outdoors.
Overdracht Status Beschikbaar Vraagprijs € 4.500.000,- kosten koper Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Woonhuis Soort woning landhuis Type woning vrijstaande woning Kwaliteit woning Normaal Bouwjaar 1937 Bouwvorm Bestaande bouw Ligging Aan bosrand, aan water, vrij uitzicht, beschutte ligging, open ligging, buiten bebouwde kom, aan vaarwater, in bosrijke omgeving en landelijk gelegen Indeling Woonoppervlakte 670 m² Perceeloppervlakte 2199 m² Inhoud 2300 m³ Aantal kamers 12 Aantal slaapkamers 7 Aantal woonlagen 2 woonlagen Buitenruimte Tuin Tuin rondom Kwaliteit tuin aangelegd onder architectuur Parkeergelegenheid Garage Aangebouwd steen, voor 2 auto(s). Totaal aantal 1 Overig Permanente bewoning Ja Bijzonderheden Monumentaal pand, Monument Onderhoud binnen Goed tot uitstekend Onderhoud buiten Goed tot uitstekend Huidig gebruik Wonen Huidige bestemming Wonen Kadastrale gegevens Gemeente Rockanje Sectie A Perceelnummer 1479 Oppervlakte 2199 m²
Route van naar Windgatseweg 18, 3235 NX Rockanje

Brochure

Gebruik het onderstaande formulier om de brochure van deze woning te downloaden.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Contact

Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Brochure

Bedankt voor uw interesse. U ontvangt de brochure per email.

Contact

Bedankt voor uw reactie. We zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.