Terug naar de resultaten
Nieuw
Burgemeester Ketelaarstraat 1 in Warmond 2361 AA

Burgemeester Ketelaarstraat 1

2361 AA Warmond
Prijs op aanvraag

Omschrijving

RIJKSMONUMENTAAL LANDHUIS 'GROOT LEERUST' MET ZWEMBAD EN DIRECTE TOEGANG TOT DE KAGERPLASSEN, OMRINGD DOOR HET GROEN EN VOLLEDIGE PRIVACY

Op een werkelijk unieke locatie met directe toegang tot de Kagerplassen, ligt het rijksmonumentale landhuis “Groot Leerust” met een prachtig, onder architectuur aangelegde buxusvoortuin, romantische achtertuin, zwembad en bootsteiger op een perceel...
Lees meer

Kenmerken

Soort object Woonhuis Bouwjaar 1717 Woonoppervlakte 434 m² Aantal kamers 13
Lees meer

Verkopende makelaar

Jim Reerink

Omschrijving

English translation below
RIJKSMONUMENTAAL LANDHUIS 'GROOT LEERUST' MET ZWEMBAD EN DIRECTE TOEGANG TOT DE KAGERPLASSEN, OMRINGD DOOR HET GROEN EN VOLLEDIGE PRIVACY

Op een werkelijk unieke locatie met directe toegang tot de Kagerplassen, ligt het rijksmonumentale landhuis “Groot Leerust” met een prachtig, onder architectuur aangelegde buxusvoortuin, romantische achtertuin, zwembad en bootsteiger op een perceel van 1955 m2.  

De buitenplaats “Groot Leerust” stamt uit de 18e eeuw en is gelegen aan rivier de Leede en bevindt zich op een prominente locatie in het centrum van Warmond, vlakbij Leiden. Met een woonoppervlakte van 439m2 met 9 slaapkamers en 4 badkamers en omringd door al het groen, de tuin en het Park Groot Leerust, is dit een waar genot om te verblijven.

Historie

Het monumentale buitenhuis kwam in twee fasen tot stand. De Engelsman Benjamin Breadly liet in 1717 het huidige achterhuis bouwen op de resten van een 17e-eeuwse hoeve, waaraan in 1844 het voorhuis werd toegevoegd. Hiermee heeft de woning zijn huidige aanzicht gekregen. 

Buitenplaats “Groot Leerust” wordt omringd door een prachtige tuin, aangelegd onder architectuur van Eugénie Andre de la Porte in een Franse formele stijl. Een deel van deze tuin is tegenwoordig vrij toegankelijk als Park Groot Leerust. In 1953 werd dit deel van de tuin afgesplitst en opengesteld voor bezoekers als openbaar park en is sindsdien in eigendom van de gemeente. Aan de waterzijde van het park bevindt zich een charmante theekoepel uit 1815. 

Het herenhuis dient als particuliere woning. Het is een rijksmonument en bevindt zich in zeer goede staat.

Locatie

Het monumentale herenhuis is gelegen tussen de Burgemeester Ketelaarstraat en de rivier De Leede. De locatie van de buitenplaats is hiermee uniek: het grenst aan het prachtige, waterrijke natuurgebied “de Kagerplassen” en het uitzicht over de molen van de Zwanburgerpolder en de Leede is schitterend. Op mooie dagen is het mogelijk om het ene bootje na het andere voorbij te zien varen over de Kagerplassen. In het park, aangelegd in landschapsstijl, vind je verder eeuwenoude bomen en tal van vogels. 


Herenhuis “Groot Leerust”

Het huis heeft drie bouwlagen en een kelder. Het voorhuis en achterhuis zijn intern volledig geïntegreerd en leveren samen een vrijwel vierkante plattegrond op. 

De huidige eigenaren hebben “Groot Leerust” grondig gerenoveerd onder het toeziend oog van Monumentenzorg. Zowel het woonhuis als de tuin zijn in ere hersteld en kregen hun oorspronkelijke grandeur – en zelfs veel meer dan dat. 

Indeling

Begane grond

 • De imposante entreepartij in het midden van de voorgevel biedt toegang tot de lange met marmer bevloerde brede gang met hoog plafond. De gang loopt over de gehele lengte van de woning, en vormt een doorkijk tot de achtertuin en verder naar de theekoepel aan de rivier de Leede. 
  Rechts betreedt u de ruime bibliotheek met schouw en grote raampartijen aan de voortuin. Met en-suite deuren is deze ruimte verbonden met de zitkamer in het achterhuis, die over een prachtig monumentaal plafond beschikt. De zitkamer heeft eveneens een schouw en grote raampartijen die zicht bieden op de achtertuin. 

  Aan de linker voorzijde is de eetkamer met eveneens een fraaie schouw en grote raampartijen met zicht op de voortuin. Aan de achterzijde is de ruime en knusse keuken gelegen, met toegang tot de kelder en zicht op de achtertuin. 
  In het midden van de gang bevindt zich het trappenhuis, met een bordes alwaar garderobe en toilet zijn gesitueerd. 

  Kelder
  Onder dit trappenhuis en bereikbaar vanuit de keuken bevindt zich een gewelfde kelder met daarin een aanrecht van hardsteen met kraan en spoelbak, geheel in historische kleuren en stijl. De kelder is rechthoekig en geschikt voor de opslag van wijnen of andere goederen. 

  Eerste verdieping
  Via het centrale trappenhuis wordt de eerste verdieping bereikt. Aan een ruime overloop zijn vier kamers gesitueerd. Twee van deze kamers, gelegen aan de voorzijde, zijn in gebruik als slaapkamer. De vertrekken aan de achterzijde zijn in gebruik als werkkamer, maar deze zouden ook uitstekend als slaapkamer dienst kunnen doen.
   
  Centraal gelegen is een kleedkamer, behorende bij de master bedroom aan de voorzijde van het huis. Deze heeft tevens toegang tot een ruime badkamer met ligbad, dubbele wastafel en toilet. 

  Tevens is er nog een grote badkamer met inloopdouche en toilet. Deze ruimte zou ook kunnen dienen als was- en droogruimte. Er is een aanrechtblad met gootsteen aanwezig.

  Tweede verdieping
  Op de tweede verdieping bevinden zich nog eens vijf in grootte variërende slaapkamers en twee badkamers, allen met airconditioning. Op de bergzolder bevinden zich de CV ketels, bereikbaar via een losse trap.

  Tuin
  De tuin bevindt zich rondom het herenhuis en is omheind, waarbij er drie toegangen zijn. De hoofdentree bevindt zich aan de Burgemeester Ketelaarstraat. Een houten toegangspoort leidt de voetganger over een brug en door de prachtige tuin naar de voorgevel en hoofdentree van de woning. Aan de zijkant van de tuin, langs de weg die leidt naar het park, bevindt zich een tweede hekwerk dat toegang biedt voor entree per auto. De derde toegang verbindt de achtertuin met het park.

  De voor- en achtertuin zijn symmetrisch verdeeld in vakken begroeid met buxussen, van elkaar gescheiden door looppaden, en rondom voorzien van een veelheid aan beplanting. Aan de achterzijde bevindt zich een heerlijk terras. 
  Naast het terras bevindt zich een ruime in- en uitvaart naar De Leede met afmeerplaats voor uw sloep met een lengte van ca. 12 meter. Dit biedt u de mogelijkheid op alle momenten van de dag van het water te kunnen genieten.
  Aan de zijkant van de voortuin ligt bijzonder beschut een groot en sierlijk verwarmd zwembad, omringd door een hardstenen terrasvloer. Hierbij staat een charmant bijgebouw met kleine keuken alsmede kleedruimte en toilet, thans in gebruik als fitnessruimte. 
  Naast de parkeerplaats voor de auto’s bevindt zich nog een tuinhuis, dat dienst doet als stalling voor fietsen en, separaat, de vuilcontainers. 
  Aan de andere zijde van de woning bevindt zich tegen de zijgevel een garage, die gebruikt kan worden als berging. 

  Ambiance
  Het landhuis “Groot Leerust” biedt u de kans om uw dromen te verwezenlijken. Wonen en werken in een magnifiek huis in een bevoorrechte ambiance, omgeven door een park van koninklijke allure – en dat alles in een glorieuze staat van onderhoud. Met een veelheid aan kamers geschikt voor een grote familie. Meerdere parkeerplaatsen en een aanlegplaats bieden tevens ruimte voor uw auto’s en boot.

  Het dorp Warmond is centraal gelegen t.o.v. Amsterdam (20 minuten), Den Haag (20 minuten) en (vliegveld) Schiphol (15 minuten). 

  “Groot Leerust”, heeft de status van een rijksmonument. Als eigenaar van een rijksmonument kunt u in aanmerking komen voor subsidies, leningen of fiscale voordelen. Wij kunnen u daarover informeren.

  Bijzonderheden: 
   
 • Rijksmonument
 • Perceeloppervlakte: circa 2.000 m2
 • Gebruiksoppervlakte wonen: 434 m2 
 • Overige inpandige ruimte: 16m2 & 20m2 (kelder en begane grond boven kelder) 
 • 9 slaapkamers, 4 badkamers
 • Verwarmd buitenzwembad
 • Poolhouse 14 m2
 • Garage 18 m2
 • 2 onoverdekte parkeerplaatsen op eigen terrein
 • Fietsenschuur 12 m2 
 • Plantenkas 6 m2 
 • Aanlegsteiger
 • 3 toegangspoorten
 • Onder architectuur aangelegde tuin
 • Direct aan Park ‘Groot Leerust’ met prachtige theekoepel
 
 
NATIONAL MONUMENT COUNTRY HOUSE 'GROOT LEERUST' WITH SWIMMINGPOOL AND DIRECT ACCES TO THE KAGERPLASSEN, SURROUNDED BY GREENERY AND COMPLETE PRIVACY

On a truly unique location with direct access to the Kagerplassen, is the listed country house “Groot Leerust” with a beautiful, architecturally-designed boxwood front garden, romantic backyard, swimming pool and boat jetty on a 1955 m2 plot.

The country estate “Groot Leerust” dates from the 18th century and is situated on the river Leede and is in a prominent location in the centre of Warmond, near Leiden. With a living area of 439 m2 with 9 bedrooms and 4 bathrooms and surrounded by all the greenery, the garden and Park Groot Leerust, it is a true pleasure to stay here.

History

The monumental country house was built in two phases. In 1717, the Englishman Benjamin Breadly had the present back house built on the remains of a 17th-century farmhouse, to which the front house was added in 1844. This has given the house its current appearance.

Country estate “Groot Leerust” is surrounded by a beautiful garden, landscaped under the architecture of Eugénie Andre de la Porte in a French formal style. Today, part of this garden is freely accessible as Park Groot Leerust. In 1953, this part of the garden was split off and opened to visitors as a public park and has been owned by the municipality ever since. On the water side of the park, there is a charming tearoom from 1815.

The townhouse serves as a private residence. It is a national monument and is in very good condition.

Location

The monumental townhouse is located between the Burgemeester Ketelaarstraat and the river De Leede. This makes the location of the estate unique: it borders the beautiful, water-rich nature reserve “de Kagerplassen” and the view over the windmill of the Zwanburgerpolder and the Leede is magnificent. On beautiful days, you can see one boat after the other sailing on the Kagerplassen. In the landscape style park, you will also find centuries-old trees and numerous birds.


Townhouse “Groot Leerust”

The house has three floors and a basement. The front house and back house are fully integrated internally and together result in an almost square floor plan.

The current owners have thoroughly renovated “Groot Leerust” under the watchful eye of Monumentenzorg. Both the house and the garden have been restored to their original grandeur – and much more than that.

Layout

Ground floor

The imposing entrance in the middle of the facade provides access to the long marble-floored wide hallway with high ceiling. The hallway runs the entire length of the house, and forms a view through to the backyard and further to the teahouse on the river Leede.
On the right you enter the spacious library with fireplace and large windows at the front garden. With en-suite doors, this room is connected to the sitting room in the back house, which has a beautiful monumental ceiling. The sitting room also has a fireplace and large windows overlooking the back garden.

On the front left is the dining room, which also has a beautiful fireplace and large windows overlooking the front garden. At the rear is the spacious and cosy kitchen, with access to the basement and a view of the backyard.
In the middle of the hallway is the staircase, with a landing where the wardrobe and toilet are located.

Cellar
Underneath this staircase and accessible from the kitchen is a vaulted cellar with a hard stone worktop with tap and sink, all in historic colours and style. The cellar is rectangular and suitable for storing wines or other goods.

First Floor
The first floor is reached via the central staircase. Four rooms are situated on a spacious landing. Two of these rooms, located at the front, are in use as bedrooms. The rooms at the rear are used as a study, but they could also be used as a bedroom.

Centrally located is a dressing room, belonging to the master bedroom at the front of the house. It also has access to a spacious bathroom with bath, double sink and toilet.

There is also a large bathroom with walk-in shower and toilet. This room could also serve as a washing and drying room. A countertop with sink is also present.

Second floor
On the second floor, there are another five bedrooms and two bathrooms, all with air conditioning. The central heating boilers are found in the attic, accessible via a separate staircase.

Garden
The garden is located around the mansion and is fenced, with three entrances. The main entrance is on the Burgemeester Ketelaarstraat. A wooden entrance gate leads pedestrians over a bridge and through the beautiful garden to the front and main entrance of the house. On the side of the garden, along the road leading to the park, there is a second fence that allows access by car. The third entrance connects the back garden with the park.

The front and back garden are symmetrically divided into sections covered with boxwood, separated by walkways, and surrounded by a multitude of plants. At the rear is a lovely terrace.
Next to the terrace is a spacious entrance and exit to De Leede, with a berth for your sloop with a length of approx. 12 metres. This allows you to enjoy the water any time of the day.
To the side of the front garden is a large and graceful heated swimming pool, surrounded by a hard stone terrace floor. There is a charming outbuilding here with small kitchen as well as dressing room and toilet, currently in use as a gym.
Next to the parking lot for the cars, there is a garden house, which serves as a storage for bicycles and, separately, the garbage containers.
On the other side of the house is a garage, which can be used as a storage space.

Ambiance
The country house “Groot Leerust” offers you the opportunity to make your dreams come true. Living and working in a magnificent house in a privileged ambiance, surrounded by a park of royal allure – all in gloriously good condition. With a multitude of rooms suitable for a large family. Multiple parking spaces and a berth also accommodate your cars and boat.

The village of Warmond is centrally located relative to Amsterdam (20 minutes), the Hague (20 minutes) and (airport) Schiphol (15 minutes).

“Groot Leerust” has the status of a national monument. As the owner of a national monument, you may be eligible for subsidies, loans or tax benefits. We can inform you about this.

Particularities:

• Rijksmonument (listed monument)
• Plot size: approximately 2,000 m2
• Living area: 434 m2
• Other indoor space: 16 m2 & 20 m2 (cellar and ground floor above cellar)
• 9 bedrooms, 4 bathrooms
• Heated outdoor pool
• Pool house 14 m2
• Garage 18 m2
• 2 uncovered parking spaces on site
• Bicycle shed 12 m2
• Greenhouse 6 m2
• Jetty
• 3 entrance gates
• Architecturally landscaped garden
• Adjacent to Park ‘Groot Leerust’ with beautiful teahouse
Overdracht Status Beschikbaar Prijs op aanvraag Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Woonhuis Soort woning Landhuis Type woning Vrijstaande woning Kwaliteit woning Luxe Bouwjaar 1717 Bouwvorm Bestaande bouw Ligging Aan water, aan park, aan rustige weg, in centrum, in woonwijk, beschutte ligging en aan vaarwater Indeling Woonoppervlakte 434 m² Perceeloppervlakte 1955 m² Overige inpandige ruimte 36 m² Externe bergruimte 50 m² Inhoud 1400 m³ Aantal kamers 13 Aantal slaapkamers 9 Aantal woonlagen 3 woonlagen en een kelder Energie Warmwater C.V.-Ketel Verwarming C.V.-Ketel en open haard Buitenruimte Tuin Tuin rondom Hoofdtuin Tuin rondom Achterom Ja Kwaliteit tuin Aangelegd onder architectuur Bergruimte Schuur / Berging Vrijstaand hout Parkeergelegenheid Garage Aangebouwd steen, voor 1 auto Parkeerfaciliteiten Op eigen terrein Parkeer capaciteit 2 Overig Permanente bewoning Ja Bijzonderheden Monumentaal pand, monument en beschermd stads- of dorpsgezicht Onderhoud binnen Uitstekend Onderhoud buiten Uitstekend Huidig gebruik Woonruimte Huidige bestemming Woonruimte Voorzieningen Voorzieningen Alarminstallatie, Zwembad, Airconditioning Kadastrale gegevens Gemeente Warmond Sectie D Perceelnummer 4524 Oppervlakte 1955 m²
Route van naar Burgemeester Ketelaarstraat 1, 2361 AA Warmond

Brochure

Gebruik het onderstaande formulier om de brochure van deze woning te downloaden.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Contact

Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring